Våra hundar

 

Orrestas Samona ,”Elsa”, var vår första KlM. Hon var en duktig jakthund med stor ”killerinstinkt”. Vi tog en kull valpar på henne 1991 och behöll en valp, Nellie.

Elsa blev drygt 14 år och när hon gick bort ville jag gärna behålla samma blodslinje, då jag tycker att dessa hundar har varit friska, mentalt sunda och med stor jaktlust. Lena Gillstedts, Gråsidingens kennel,  första tik var också en ”Orrestahund”.

2003 hämtade vi hem J Gråsidingens Icterina, lagom till jul. Vi hade tidigare varit och hälsat på och tittat på Lenas tikar och vi kände för ”Dea”, Gråsidingens Elodea, som då bara var en unghund. Hon är alltså mamma till vår ”Iris”. En riktig lyckträff blev det. Iris är den trevligaste, raraste och duktigaste jycken som finns (lite subjektiv kanske) och med stor jaktlust! Hon är lite av min trogna följeslagare. Hon är med mig överallt, som på fotbollsmatcher, hästhoppningar, restauranger(ute)osv. Många människor har kommit fram och sagt: ”Vad lugn och trevlig hon är”. Och det stämmer, för hon besitter en ”av- och påknapp”. Denna fotvärmare är nämligen outröttlig på fältet, i vattnet eller i skogen. Iris är fullcertad, jaktprovsmeriterad och godkänd på viltspår i anlagsklass.

2007 åkte vi till södra Tyskland och parade henne med Birko von der Alten Ziegelei. I april samma år nedkom hon med tre valpar. En tik och två hanar. Vår dotter har alltid velat ha en egen hund och gärna efter Iris, som hon tycker oerhört mycket om. Hon valde tiken, HZP Faglianos Bianca eller Siri som hon kallas. Det är fantastiskt att se hur bra det blev.  Jag är mer än nöjd och hon har verkligen införlivat mina förväntningar och mer där till. Siri har CERT och CACIB på utställning, godkänd på anlagsprov i viltspår, 10 – 9 på eftersöksgrenarna och tyska HZP bestanden.  Hon är en riktigt söt hund. Vit som snö, med ett brunt huvud och underbart vackra mörka ögon. Hon är till sin personlighet ett kraftpaket och är alltid arbetsvillig,  glad som få och med en svans som viftar för jämnan. Hemma är hon en riktig keltott! Hon används till all jakt, men har förkärlek för fågel.

2010 parades Iris med DKUCH Münsterledet´s Benja. 24 april föddes sex valpar, två hanar och fyra tikar. Jag behöll VJP J Faglianos Castella. Det var inget lätt val, men hon var den som var mest lik Iris. Hon är också en brunskimmel med lång vacker fana på svansen, galanta byxor och ett smalt vitt penseldrag över nosryggen. Hon är en otroligt snäll och tålig hund. Jag har faktiskt inte hört henne morra en enda gång ännu. Även ”Stella” har visat stor jaktlust och den 16 april 2011 (en vecka innan hennes ett årsdag) var jag i Tyskland och gick ett VJP. Hon fick ihop 71 punkter och vid besiktningen sa en domare att så här ska en KlM vara. Hon stod och viftade på svansen medan de klämde, kände och räknade hennes tänder. Jag har aldrig tidigare gått ett tyskt prov, men efter detta kommer jag nog att försöka med fler. Det var en riktigt positiv upplevelse!
Stella har gått eftersöksgrenarna i ukl med resultatet 10 – 9. Hon har fått 9-9 i Ökl och 2014 blev hon jaktprovsmeriterad även på svenskt fältprov, ett andrapris i Ökl. Hon är utställde tre gånger och har då fått Excellent och Ck.

Stella skallar både när hon får upp ett hett spår och när hon ser viltet, vilket har gjort henne mkt populär i jaktlagen.

2016-06-18 födde Stella en kull på sex valpar, fyra tikar och två hanhundar. Pappa var Pixer Jixer v.d Chesannehof. En mycket trevlig, duktig och välmeriterad hanhund. Det här blev hans andra kull och första i Sverige.

Vi behöll Faglianos Dolcetta, som var en en kopia av sin far.Hon fick därför tilltalsnamnet ”Jixa”.

Hon är en mkt läraktig individ och har lyckats meritera sig med ett

VJP 70p

HZP

Anlagsprov Viltspår – godkänt.

BPH med fina omdömen.

Utställningar –  Excellent, CERT, BIR och BIS (2:a)

 

Jixa är en helt fantastisk hund.Hon har aldrig morrat åt någon. Det finns bara vänlighet i henne…

I skogen spårar hon och jagar hårvilt med skall. Hon vänder på signal och rådjur och hjort kan skjutas.

På fältet revierar hon fint, står för fågel och apporterar om det skjuts.

I vattnet hämtar hon skjutna änder och kan även ligga i och leta upp levande änder som trycker i vassen.